mandag den 25. april 2011

I røg og damp


Så kom vi igennem påsken og søndag stod  i påskefrokostens tegn, hvor hele familien var samlet. Vi skulle hver især medbrige et par retter og vores bidrag var Mettes rejesalat og min hjemmerøgede laks. Røgovnen fik jeg til min fødselsdag i januar af Mette, men desværre havde jeg ikke fået brugt den endnu - så nu skulle det være.

Tidligere på ugen havde jeg forgæves forsøgt at lande en ørred vi kunne bruge, da jeg var ude med snørren i vores lokale fjord, så vi måtte "snyde" lidt på den konto og køre en tur i supermarkedet.
Vi købte to laksesider og holdt snigpremiere på rygningen i fredags, hvor der dog gik lidt "plukfisk" i det hele - fisken faldt ned fra sine kroge i røgovnen - men den smagte stadig forrygende. Så lørdag startede jeg med en del nyttige erfaringer omkring processen.

Fisken blev allerede lørdag morgen lagt i en solid portion salt og sukker, hvor den fik lov at trække i 4 timer. Derefter blev den skyllet grundigt for at få det overskydende salt af og ophængt til lufttørring i 4 timer. Med fredagens erfaringer in mente, blev fisken delt i 3 mindre stykker og marineret i honning, salt og citronpeber.
Inden rygningen begyndte, indsamlede jeg en stor skål brændenælder, der både fungerer som smagsgiver til fisken, men også holder temperaturen nede i røgovnen. Den skal nemlig helst ikke overstige 60-65 grader, da kødet ellers kan falde fra hinanden.
Kullene blev lagt i røgnovnen og dækket med først en portion røgsmuld og så en håndfuld brændenælder. Derefter blev fisken hængt øverst i røgovnen og røget i ca. 3 timer. Ved rygning skal røgsmuld og brændenælder løbende lægges på, sammen med kul hvis temperaturen i ovnen bliver for lav.

Ovenover kan I se lidt billeder fra rygningen, samt det færdige resultat som blev en hel del bedre end jeg havde turde håbe på. Jeg er i hvert fald helt sikker på at røgovnen kommer i brug mange gange hen over sommeren!

Thomas

3 kommentarer:

 1. Uha hvor ser den bare god ud den fisk!

  SvarSlet
 2. Mums! Det ser helt fantastisk ud.
  Altså hjemmerøget fisk - luksus!

  SvarSlet
 3. Mette: Det var en rigtig god Laks.. Super vellykket :)

  Diktesoph: Den var også helt fantastisk.. Dejligt med en kæreste der gider at bruge timer på den slags. Det er nemlig lidt mere "luksus" når ting er hjemmelavede eller hjemmerøgede ;)

  Kh. Mette Sofie

  SvarSlet